Delovni čas

 • Ponedeljek
  7:00 - 13:00
  13:00 - 17:00
 • Torek
  7:00 - 13:00
 • Sreda
  7:00 - 13:00
 • Četrtek
  7:00 - 13:00
 • Petek
  7:00 - 13:00
Malica
09:30 – 10:00

Naročanje

S klicem na telefonsko številko
03 8995 475 celoten ordinacijski čas

Preko elektronske pošte na naslov narocanje.rtg@zd-velenje.si ali elektronsko s pomočjo portala eNapotnica

Osebno na vpisnem okencu v ordinacijskem času

Preko navadne pošte na naslov
ZD Velenje, RTG,
Vodnikova 1, 3320 Velenje.

Obvestila

Brez obvestil.

Brez odsotnosti.

Preverite čakalne dobe na potralu eZdrav. Spletna povezava TUKAJ.

Odgovorna oseba za čakalno dobo:
Janja Cevsar, dipl. m. s.

Kdo so izvajalci

Na rentgensko preiskavo pacienta napoti zdravnik družinske medicine ali klinični specialist (travmatolog, ortoped, nevrolog in podobno). Ta izda pacientu napotnico za rentgensko slikanje. Rentgensko slikanje opravi za to usposobljen rentgenski tehnik na oddelku za radiologijo.

Kaj obsega

Rentgensko slikanje ali pogovorno rentgen je diagnostična metoda, s pomočjo katere se običajno opravi slikanje okostja (denimo dolgih kosti, hrbtenice, sklepov, glave, sinusov) in pljuč v standardnih in specialnih projekcijah. Lahko rečemo, da je rentgenska diagnostika vodila slikovna vrsta diagnostike, brez katere si kakovostne zdravstvene oskrbe ni več mogoče predstavljati. Rentgensko sevanje sestavljajo v glavnem fotoni zavornega sevanja, ki nastane v anodi rentgenske cevi. Naprava (rentgen) deluje po načelu katode in anode. Rentgenski aparat oddaja snop rentgenskih fotonov primerne jakosti, pri prehodu skozi telo pa nastane v različnih tkivih različna stopnja oslabitve rentgenskih fotonov. Oslabitev je največja tam, kjer je atomsko število elementov veliko, in najmanjša tam, kjer je atomsko število elementov majhno. Tako dobimo sliko z vidnimi kostmi in mehkim tkivom.

Merjenje kostne gostote – denziometrija
Meritev kostne gostote je prijazen in hiter način, ki vam pokaže v kakšnem stanju so vaše kosti. Zloženka 

Naročite se lahko na vpisu RTG oddelka ali preko telefona na številki 038995475. Naročanje je možno tudi preko elektronske pošte na naslov narocanje.rtg@zd-velenje.si.

Storitev je samoplačniška, cena storitve je 30 EUR.

Zakaj na rentgen in kako vam lahko pomagamo

Kadar slišimo besedo rentgen, pogosto pomislimo na sevanje. Vendar nas sevanje spremlja na vsakem koraku. Že sama svetloba in toplota nastajata iz sončnega sevanja. Rentgensko sevanje so strokovnjaki omejili na minimum tako, da so določili najvišje dovoljene oziroma mejne doze, ki so pri slikanju dovoljene. Posledično doze za paciente pomenijo le majhno tveganje. Navadno je to tveganje precej manjše od tistega, ki ga prinaša napačna diagnoza. Kljub vsemu z rentgenom ne smemo pretiravati. Pri večjem številu slikanj se o tem raje posvetujemo s strokovnjaki, da ne bi s prepogostim sevanjem škodovali svojemu telesu.

Zdravstveni dom Velenje
Vodnikova cesta 1,
3320 Velenje

Prikaži na zemljevidu

Telefon
03 899 54 00

E-poštni naslov
info@zd-velenje.si

Obiščite nas na Facebook-u

ZD Velenje je možno
spremljati tudi na naši
Facebook strani.

Specialisti družinske medicine, pediatrije, urgentne medicine, ginekologije, dermatologije, rentgenologije, medicina dela in športa, pulmologije, kardiologije, alergologije, psihiatrije

Zasebnost | Piškotki | Varstvo osebnih podatkov
Copyright © 2023, Zdravstveni dom Velenje.
Vse pravice so pridržane. Izvedba iDengo.

Preskoči na vsebino