Delovni čas

 • Ponedeljek
  06:30 - 19:30
 • Torek
  06:30 - 19:30
 • Sreda
  06:30 - 19:30
 • Četrtek
  06:30 - 19:30
 • Petek
  06:30 - 19:30
 • Malica:
  Popoldan 16.30 - 17.00
Dopoldan od 10.00 – 10.30 poteka čiščenje in razkuževanje odvzemnih mest – v tem času ne izvajamo odvzema venske in kapilarne krvi, omogočamo le sprejem/vpis preiskovancev in oddajo drugih bioloških vzorcev.

Naročanje

Poteka preko ambulante zdravnika.

V primeru, da na dogovorjen termin niste ali ne morete obiskati laboratorija, se za nov termin dogovorite na 03/899 56 18, od ponedeljka do petka med 12h in 13h.

Telefonsko naročanje za UREA DIHALNI TEST omogočamo od ponedeljka do petka med 12h in 13h uro na telefonski številki 03/899 56 18.

Za samoplačniški obisk naročanje zaenkrat ni potrebno.

Obvestila

19.10.2023 Nov sistem čakalne vrste v enoti za laboratorijsko meidino. Več informacij TUKAJ.

Spoštovani!
Vas moti gneča v čakalnici laboratorija?
Težko stojite v vrsti?
Vas nepotrebno čakanje vznemirja?

Vse to in še več težav povezanih s čakanjem in gnečo v laboratoriju lahko zmanjšamo ali celo odpravimo z naročanjem preiskovancev na odvzem krvi! Na odvzem krvi v laboratoriju vas naroči vaš osebni zdravnik v ambulanti, hkrati ob pripravi napotnice za odvzem krvi in preiskave.

Zmanjšajmo gnečo v čakalnici laboratorija, opomnimo osebje v ambulanti na rezervacijo termina (datum in uro) za odvzem krvi, upoštevajmo rezerviran termin.

Skupaj naredimo korak naprej do bolj prijazne in časovno manj zamudne obravnave. Zaposleni v Enoti za laboratorijsko medicino se vam za sodelovanje in zaupanje zahvaljujemo!

Zaradi izogibanja nepotrebnim stikom z ostalimi preiskovanci, prosimo, da ste točni.
Ne prihajajte predčasno!

V primeru, da na dogovorjen termin niste ali ne morete obiskati laboratorija, se za nov termin dogovorite na 03/899 56 18, od ponedeljka do petka med 12h in 13h.

Brez odsotnosti.

Kdo so izvajalci

Ekipo Enote za laboratorijsko medicino sestavljajo laboratorijski tehniki, inženirji laboratorijske biomedicine in analitiki v laboratorijski medicini, ki delujejo pod strokovnim vodstvom specialista medicinske biokemije s pridobljeno licenco slovenskega in evropskega kliničnega kemika. Pri načrtovanju in oblikovanju laboratorijskega procesa sledimo strokovnim in tehničnim pogojem Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine ter priporočilom Slovenskega združenja za klinično kemijo in laboratorijsko medicin.

Vodja enote za laboratorijsko medicino
Koordinator laboratorija

Kaj obsega

Enota je organizirana kot samostojna delovna enota, v okviru drugih zdravstvenih dejavnosti ZD Velenje. Opravlja laboratorijsko diagnostično dejavnost na primarni ravni zdravstvenega varstva.

Enota za laboratorijsko medicino zdravstvene postaje Šoštanj
Odvzem in sprejem bioloških vzorcev vsak delovni dan od 6.30 – 12.00 ure.
Ob sobotah, nedeljah in praznikih je laboratorij zaprt.

Pacienti, ki potrebujejo laboratorijske storitve še isti dan po 12. uri, lahko le te opravijo v Enoti za laboratorijsko medicino ZD Velenje. Seznam preiskav, ki jih izvajamo v Enoti za laboratorijsko medicino ZD Velenje se nahaja TUKAJ. V našem laboratoriju lahko preiskave opravite tudi samoplačniško!

Enota za laboratorijsko medicino zdravstvene postaje Šmartno ob Paki
Odvzem in sprejem bioloških vzorcev vsak delovni dan od 6.30 – 9.00 ure.
Ob sobotah, nedeljah in praznikih je laboratorij zaprt.

Pacienti, ki potrebujejo laboratorijske storitve še isti dan po 9. uri, lahko le te opravijo v Enoti za laboratorijsko medicino ZD Velenje! Seznam preiskav, ki jih izvajamo v Enoti za laboratorijsko medicino ZD Velenje se nahaja TUKAJ. V našem laboratoriju lahko preiskave opravite tudi samoplačniško!

Enota za laboratorijsko medicino zdravstvene postaje Polzela
Odvzem in sprejem bioloških vzorcev vsak delovni dan od 6.30 – 14.00 ure.
Ob sobotah, nedeljah in praznikih je laboratorij zaprt.

Pacienti, ki potrebujejo laboratorijske storitve še isti dan po 14. uri, lahko le te opravijo v Enoti za laboratorijsko medicino ZD Velenje! Seznam preiskav, ki jih izvajamo v Enoti za laboratorijsko medicino ZD Velenje se nahaja TUKAJ. V našem laboratoriju lahko preiskave opravite tudi samoplačniško!

Komu je namenjeno

Dejavnost je namenjena najširši populaciji, od predšolskih otrok, šolske mladine, odrasli populaciji in varovancem domov starejših občanov.

Postopek odvzema krvi

Pred vsakim odvzemom krvi naj preiskovanec vsaj nekaj minut počiva in se psihično umiri. Pred odvzemom krvi za določitev glukoze, železa, lipidov in alkalne fosfataze mora biti preiskovanec tešč. V primeru določanja lipidov svetujemo, da ne uživate mastnih obrokov vsaj 12 ur pred odvzemom krvi.

Laboratorijske preiskave so zelo pomembne v celostni zdravstveni obravnavi. Uporabljajo se pri postavljanju ali potrditvi diagnoze, pri izbiri in spremljanju zdravljenja, pri napovedovanju izida bolezni in pri preprečevanju bolezni. Na rezultate laboratorijskih preiskav vplivajo številni dejavniki kot so na primer starost, spol, rasa, fizična dejavnost, počitek, način prehranjevanja, uživanje alkohola, kajenje, debelost, nosečnost, menstruacijski cikel, oralna kontracepcija, ostala zdravila… Prav zaradi tega je izredno pomembno, da se na odvzem krvi za laboratorijske preiskave primerno pripravite.

V našem laboratoriju lahko hitro in na enem mestu opravite različne laboratorijske preiskave.  Priporočljivo je, da pridete na odvzem krvi tešči, kar pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne uživate hrane, lahko pa pijete nesladkano vodo. Prav toliko časa naj ne bi kadili ter uživali kofeina ali alkohola. Če pred odvzemom niste tešči, lahko to vpliva na laboratorijske rezultate. Na rezultate preiskav lahko poleg hrane vpliva tudi fizični napor, zato se vsaj 1 dan pred odvzemom izogibajte pretirani fizični aktivnosti.

Najprimernejši čas za odvzem krvi je zjutraj med 7. in 9. uro. Pred samim odvzemom krvi je priporočeno počivati vsaj 15 minut. Če imate težave z odvzemom krvi ali vam sam poseg vzbuja nelagodje nas na to opozorite.

V našem laboratoriju odvzem krvi opravlja za to strokovno usposobljeno osebje z opravljenim izpitom in pridobljenim certifikatom za odvzem venske ter kapilarne krvi po priporočenem postopku za odvzem venske krvi.

Na odvzemnem mestu vas namestimo na stol primeren za odvzem krvi, preverimo vašo identiteto in opravimo sam odvzem krvi. Uporabljamo epruvete za zaprti odvzem krvi, ki vsebujejo določeno količino vakuuma in z njimi odvzamemo točno določeno količino krvi. Z uporabo teh epruvet zmanjšamo možnost okužb. Če vam med samim postopkom odvzema postane slabo, nas na to takoj opozorite, da lahko pravočasno ukrepamo in preprečimo morebitne posledice.

Po odvzemu krvi so možni določeni zapleti, kot so krvavitve iz vbodne rane in nastanek hematoma (izliv krvi v podkožno tkivo). Da bi se temu izognili, vas prosimo, da po odvzemu krvi, v čakalnici, na vbodno mesto pritiskate zloženec vsaj 5 minut, oziroma dokler krvavitev ne preneha. Pri tem naj bo roka iztegnjena.

Vaše vtise nam lahko zaupate v Knjigi pohval in pritožb, ki se nahaja na administraciji ELM.

Cena odvzema venske krvi: 3 EUR
Cena odvzema urina: 1 EUR
Cena odvzema blata: 1 EUR
Cena odvzema kapilarne krvi: 1 EUR

Za vse dodatne informacije in pojasnila nas lahko pokličete!

Navodila za zbiranje blata za preiskavo Helicobacter pylori – antigen

Navodila za zbiranje treh vzorcev blata za preiskavo kri v blatu

Navodila za izvedbo perianalnega brisa na podančice

Navodila za prebavljivost hrane

Navodila za izvedbo 75 g OGTT

Navodila za izvedbo 75 g OGTT-NOSEČNICE

Samoplačniške preiskave

Kakovost

V Enoti za laboratorijsko medicino ZD Velenje se zavedamo, da je kakovost preiskav, ki se v laboratoriju izvajajo, pomemben člen pri postavljanju diagnoze, odločitvi za terapijo in spremljanju terapije naših preiskovancev.

Zato uporabnikom nudimo storitve, ki izpolnjujejo cilj našega sistema kakovosti v skladu s Pravilnikom o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati laboratoriji za izvajanje preiskav na področju laboratorijske medicine, UL. Št. 64, 11. 6. 2004, saj ima laboratorij dovoljenje za izvajanje preiskav na področju medicinske biokemije, ki ga je izdalo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije (Številka: 0600-21/2022/8).

Zaposleni nenehno izpopolnjujemo svoje strokovno znanje z rednim vključevanjem v izpopolnjevanja doma in v tujini in sodelujemo v uveljavljenih medlaboratorijskih primerjalnih shemah. Redno spremljamo sodobno literaturo, skrbimo za posodabljanje opreme, delovnih prostorov, analiznih metod in optimizacijo dela. Pri svojem delu delujemo nepristransko, neodvisno in pošteno. Zaposleni spoštujemo načelo zaupnosti vseh podatkov v zvezi z dejavnostjo, ki jo opravljamo za naše stranke. Pri izvajanju del in nalog smo neodvisni od komercialnih, finančnih in drugih vplivov.

Zdravstveni dom Velenje
Vodnikova cesta 1,
3320 Velenje

Prikaži na zemljevidu

Telefon
03 899 54 00

E-poštni naslov
info@zd-velenje.si

Obiščite nas na Facebook-u

ZD Velenje je možno
spremljati tudi na naši
Facebook strani.

Specialisti družinske medicine, pediatrije, urgentne medicine, ginekologije, dermatologije, rentgenologije, medicina dela in športa, pulmologije, kardiologije, alergologije, psihiatrije

Zasebnost | Piškotki | Varstvo osebnih podatkov
Copyright © 2023, Zdravstveni dom Velenje.
Vse pravice so pridržane. Izvedba iDengo.

Preskoči na vsebino