Delovni čas

 • Ponedeljek
  07:00 - 10:30
 • Torek
  07:00 - 10:30
 • Sreda
  07:00 - 10:30
 • Četrtek
  07:00 - 10:30
 • Petek
  07:00 - 10:30

Naročanje

Naročanje poteka v delovnem času ambulante, naročite se lahko:

osebno,
po telefonu 03 8995 471,
po pošti na naslov
Zdravstveni dom Velenje (naziv ambulante), Vodnikova 1, 3320,
spletni pošti
narocanje.pljucna@zd-velenje.si
ali elektronsko
s pomočjo portala eNapotnica.

Obvestila

Brez odsotnosti.

Brez obvestil.

Preverite čakalne dobe na potralu eZdrav. Spletna povezava TUKAJ.

Kdo so izvajalci

Pulmolog je specialist, ki se ukvarja z odkrivanjem in zdravljenjem boleznimi respiratornega sistema. Sestavljajo ga organi, ki nam pomagajo dihati, na primer dihalne poti, pljuča, dihalne mišice. Nekatere bolezni respiratornega sistema lahko vplivajo tudi na kardiovaskularni sistem in druge organe.

Kaj obsega

Najprej se pulmolog z bolnikom pogovori o simptomih, nato sledi pregled. Zdravnik bo najverjetneje želel opraviti nekaj dodatnih preiskav, preden bo postavil diagnozo. Pulmološki pregled običajno zajema krvne preiskave, rentgen in računalniško tomografijo (CT) pljuč, lahko tudi analizo spanja, da bi dobili pravo diagnozo. Pulmolog lahko opravi tudi bronhoskopijo, ki je ena najstarejših preiskovalnih metod v pulmologiji. Gre za pregled sapnika in bronhialnega vejevja z bronhoskopom, optično napravo za opazovanje notranjosti sapnika in bronhijev. Pulmolog izmeri tudi, koliko kisika dobi bolnik v telo, in sicer s pulznim oksimetrom. Oksimeter je naprava za merjenje nasičenosti kisika v arterijski krvi, ki jo zdravnik namesti na prst. Merjenje nasičenosti je dober kazalnik nezadostne preskrbe organov in tkiv s kisikom (hipoksemije). Če je nasičenost kisika v krvi majhna, so tkiva slabo preskrbljena s kisikom in ima bolnik lahko zaradi tega težave. Naslednji pomemben test, ki ga opravi pulmolog, se imenuje spirometrija. S to preiskavo zdravnik izmeri količino (volumen) in hitrost izdihanega zraka. Z dvema vdihoma in močnima vpihoma v spirometer je mogoče hitro ugotoviti, kako dobro pljuča delujejo. Ta preiskava pokaže morebitne zožitve dihalnih poti, največjo težo pa ima pri obstruktivnih boleznih pljuč, kot sta astma in kronična obstruktivna pljučna bolezen. S spirometrijo lahko tudi spremljamo učinkovitost zdravljenja bolezni.

Komu je namenjeno

Zdravnik nas na pulmološki pregled napoti, ko imamo simptome, ki nakazujejo na težave z dihalnim sistemom. Dihalni sistem vključuje organe, ki nam pomagajo dihati, delimo pa ga na tri dele, to so dihalne poti, pljuča in dihalne mišice. Med težave z dihalnim sistemom spadajo tako okužbe, katerih posledica so denimo pljučnica in avtoimunske bolezni, kot tudi kronična stanja, kot so kronična obstruktivna pljučna bolezen in astma ter pljučni rak. Na pregled se je potrebno naročiti z napotnico osebnega zdravnika.

Zdravstveni dom Velenje
Vodnikova cesta 1,
3320 Velenje

Prikaži na zemljevidu

Telefon
03 899 54 00

E-poštni naslov
info@zd-velenje.si

Obiščite nas na Facebook-u

ZD Velenje je možno
spremljati tudi na naši
Facebook strani.

Specialisti družinske medicine, pediatrije, urgentne medicine, ginekologije, dermatologije, rentgenologije, medicina dela in športa, pulmologije, kardiologije, alergologije, psihiatrije

Zasebnost | Piškotki | Varstvo osebnih podatkov
Copyright © 2023, Zdravstveni dom Velenje.
Vse pravice so pridržane. Izvedba iDengo.

Skip to content